vrijdag 23 maart 2012

Ontwerp

Ik heb dus gekozen voor de drank koeler waar zich op het oppervlak van de koeler ijsbloemen bevinden. In de bodem zitten een reeks ledjes die gans de fles verlichten waardoor je de ijsbloemen nog veel beter ziet.

 Hier zie je een voorbeeld van zo'n ijsbloemen.


Er zijn veel verschillende soorten structuren. Dit heeft meestal te maken met de snelheid van kristallisatie, wind, en vochtigheid.

Eerst wou ik dat de ijsbloemen op de tafel zelf gevormd worden. Na wat opzoekwerk bleek het dat dit enkele uren in beslag neemt om dit te maken. De ideale omstandigheden om ijsbloemen te maken is als je een vlak hebt dat aan de ene kant flink onder nul graden is en aan de andere kant enkele graden boven nul is. Ook moet de luchtvochtigheid voldoende hoog zijn (maar niet te hoog omdat het ander te snel gaat). Het water in gasvorm desublimeert op het oppervlak en zo worden de ijsbloemen gevormd. Het oppervlak moet glad zijn maar mag niet te proper zijn. Als er een kras of wat vuil op het oppervlak ligt, dan zal de kristalvorming daar veel sneller gebeuren.

Je kan dus krassen op het oppervlak van de koeler maken of met een penseel dingen op schrijven.
Op de krassen zal er dan eerder kristallisatie optreden dan elders en zo kan je de kristallisatie sturen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten